Esteu confinats a casa? Doncs aquest és el moment de provar de fer pa, segur que moltes ho heu pensat. Anem doncs a fer pa amb una recepta fàcil i que si teniu nens a casa s’ho passaran pipa.
Us proposo començar amb un pa blanc i de motlle, de llevat bastant ràpid, de bon sabor i textura, sense massa complicació.
Pa de motlle casolà
Ingredients:
- 400 g de farina blanca, podeu mesclar farina normal amb farina de força (w>200 a 300).
- 1 sobre de llevat (levadura de panadería Royal).
- 1 cullerada de postres de sal marina.
Elaboració:
- Mesclar els ingredients en sec (reservar una mica de farina) i afegir aigua poc a poc fins que vagi agafant consistència.
- La mescla passa de llefiscosa a cada vegada més seca i compacta (cal anar afegint farina), fins que es pot manipular sense que s’enganxi als dits.
- Llavors, amb aquesta consistència plastilínica, cal trencar la massa, cal trencar-la moltes vegades i tornar a moldejar (unes 10 vegades). Aquesta és una de les parts més importants, oxigena la massa de llevat i farina.
- Una vegada heu acabat talleu aquesta massa en talls de 250 g o màxim 300 g.
- Enllustreu un motlle amb mantega o bé hi poseu paper de forn (compte amb els motlles de vidre, el forn està a alta temperatura i s’escalfen molt) i hi poseu la massa de pa, que ha d’ocupar 1/3 del motlle.
- Cal deixar-lo llevar 1 hora i després ja es pot enfornar; però és important crear un ambient humit, jo hi poso una plata metàl·lica amb branquetes de romaní o farigola, que li donaran aroma.
- El forn es pre-escalfa a 270 graus (màxima temperatura del forn) i és ideal que el pa el poseu a una plata de forn, per tant ha de ser calenta.
- La plata calenta farà que quan el poseu s’escalfi ràpid des de baix i pugi, d’altra manera s’asseca la part superior i impedeix el creixement cap amunt.
- Una vegada dins el forn, el deixeu els primers 5 minuts a 270 graus i després el baixeu a 230 – 250 graus durant 40 minuts.
- Jo si veig que es torra massa de dalt el què faig és posar-hi un paper d’alumini.
- Treieu el pa i el deixeu refredar sobre una reixeta.
Us recomano guardar diverses boles de pa, d’uns 200 a 250 g. Si heu fet 1k g de farina els motlles els omplireu amb 300 – 350 g de massa com a màxim, per tant us sobrarà pa.
Amb aquestes boletes que congelareu acabades de fer després podrem fer pitzes o calzones o bé utilitzar-ho com a massa mare per elaborar de nou més pans.
Ho provem? Som-hi!