La fava i el pèsol, dues lleguminoses que fan primavera, donant sabor, aroma i color als nostres plats. És per això que hem d’aprofitar la seva temporalitat i que les dues a quatre racions per setmana que tenim a la piràmide de l’alimentació equilibrada, si més no que com a mínim un dia siguin faves o pèsols.

Ens aporten una gran quantitat de micronutrients com ferro, zinc, magnesi o calci; també proteïnes, com la resta de llegums. Certament que poden produir flatulències, i en el cas concret de la fava hi ha persones intolerants, que pateixen l’anomenat favisme.

En quant a varietats de faves la Histal és la més conreada a la zona de Barcelona; i pel què fa als pèsols els més conreats són varietats com el Negret, el Garrofal, Floreta o Ganxo. Però són molt conegudes les varietats locals com el pèsol de Llavaneres, que acull fins i tot La Festa del Pèsol a Sant Andreu de Llavaneres.