Dins les fruites, verdures i hortalisses del mes de novembre hi trobem aliments molt nutritius i saborosos, com són el caqui, el mango (segur que n’esteu veient molts), taronges, mandarines, pomes, xirimoies, peres, bolets de tot tipus, cols, col-i-flors, bròquils, col lombarda i cols de brusel·les, llimones i llimes, carxofes, endívies, escarola, api, nap i xirivia, besug, llobarro, galeres i gamba de proximitat.

Comencem amb les mandarines, les primeres, potser una mica àcides; el mateix que amb les taronges, també àcides però si en volem fer suc les podem mesclar amb les de la temporada passada, que encara es venen. Riques en vitamina C aquests cítrics són importants perquè ens ajuden amb l’eliminació de radicals lliures i molècules pro-oxidants.

Per mi, l’aliment estrella és la carxofa i el bolet de temporada (rovellons i altres de muntanya). Tot i que les carxofes encara no estan en el millor moment les podem començar a tastar, i amb elles aquest inici d’hivern, que poc a poc ens va portant el fred. Les carxofes? En forma de truita, saltejats o bé a la planxa i al forn és sempre deliciosa, apta per qualsevol dieta d’aprimament.

En un any com aquest, on la COVID-19 ens ha deixat tancats a casa tot el què fem a la cuina cal que sigui equilibrat i saludable. Ànim a tothom que això passarà.