L’anomenada Kale és una hortalissa de fulla rissada de la mateixa família que la col. Prové de nord d’Alemanya i li agrada el clima fred, com la nostra escarola.

Darrerament la poso en algunes receptes per variar, ja que es troba bé a les verduleries i supermercats en aquesta època, tot i que el desembre és quan es recolecta, amb el fred intens de l’hivern.

Conté abundants vitamines i minerals: carotens, calci, ferro, vitamina C, vitamina K i fitonutrients diversos. També molta fibra, i és per això que de vegades costa de cuinar al punt correcte.

Com preparar la col? Doncs primer netejar bé amb aigua freda; tallar les fulles i separar-les de la tija central. Aquestes parts dures les podem guardar per fer un brou de verdures.

A partir d’aquí la podem escaldar. Posem aigua i la portem a ebullició, quan bulli hi posem sal i escaldem les fulles de Kale 2 minuts; treiem i deixem escòrrer. Llavors la podem afegir a un saltejat o bé a un plat o a una amanida. D’aquesta manera conserva l’intens aroma.

La podem bullir o guisar, és evident que eliminarem més nutrients que amb l’escaldat. Les podem afegir a un guisat de cigrons amb espinacs i Kale; a unes llenties amb quinoa, verdures i Kale, etc.

Fotografia: unsplash https://unsplash.com/photos/M8bpp4qQZGg