Darrerament molts pacients em pregunten si poden consumir el cloud bread. Haig de dir que el primer pacient que m’ho va dir no sabia de què em parlava, no n’havia sentit a parlar mai.

Ara ja sé que es tracta d’una massa a base d’ou i formatge cremós que s’està fent servir com a substitut del pa per a la comunitat carboglutenfòbica: sense hidrats i sense gluten.

Aquest pa porta 3 ous, 100 g de formatge cremós tipus Philadelpia, una mica de sal i 1/4 part d’una cullera de cafè de bicarbonat sòdic. Es precalenta el forn a 150º C; separem les clares dels rovells; i portem les clares a punt de neu amb el bicarbonat sòdic; els rovells els mesclem amb el formatge cremós, ben batuts. Tindrem dues masses: les clares a punt de neu i els rovells amb el formatge cremós, els mesclem amb una espàtula; ens sortiran 9 masses, que posarem en un paper de forn formant cercles i que cal fornejar durant 20 minuts. Es recomanda consumir-les un dia per altra i compte, perquè són molt fràgils. També s’hi pot afegir sabor (canyella, vainilla, cacau pur) o dolçor (estevia o altres edulcorants).

Amb la recepta ens queda clar que no és pa, ve a ser un preparat per a dietes hiperproteiques o cetogèniques que vol imitar 2 llesques de pa. Calòricament té les mateixes calories per 100 g que un pa blanc, però evidentment la composició és totalment diferent, només amb 2,9 g d’hidrats/100 g i amb 17,5 g de greixos/100g (el pa blanc en té 1,6 g/100 g).

És obvi que estem davant d’un preparat que podem decidir consumir o no però que no és pa.