Les al·lèrgies augmenten any rera any i sembla que la prevalença en nens de menys de 4 anys és entre el 6 i el 8% i de l’1 al 3% en adults. A dia d’avui seguim tenint a la consulta nous casos de LPT diagnosticats en edat adulta.

Les LPTs són unes proteïnes d’estructura compacta i estable que les fan resistents al cuinat i a la digestió. Es produeixen símptomes quan estan en els aliments que consumeix la persona amb l’al·lèrgia, tot i haver estat cuinats i processats.

Aquests tipus de proteïnes es troben en aliments vegetals:

  • Cereals: blat, blat de moro i altres.
  • Fruites: préssec, albercoc, poma, maduixa, cirera, pruna, pera, raïm, llimona, taronja, mandarina, platan, kiwi, magrana, gerds i nabius.
  • Hortalisses: enciam, tomàquet, pastanaga, api, nap, julibert, espàrrecs i totes les crucíferes (familia de les cols).
  • Llegums: soja, llenties, mongeta seca, cacauet i faves.
  • Llavors: lli
  • Fruits secs: nou, avellana, ametlla, castanya i pipes de gira-sol.
  • Espècies: safrà, fonoll i mostassa.

El diagnòstic es fa a través d’un metge especialista en al·lèrgies a través de proves cutànies i serològiques.

La dieta proposada és excloent en relació als LPTs que hagin sortit reactius i el seu grau de tolerància. Caldrà tenir en compte els cofactors que poden desencadenar un xoc anafilàctic en presència de LPTs com són l’exercici, l’alcohol, medicaments (antiinflamatoris) o drogues.

Imatge: Usman Yousaf @usmanyousaf https://unsplash.com/photos/bvQ2hgDzjFA