El maig es presenta com l’avantsala de l’estiu. A nivell gastronòmic veiem com cada vegada hi ha més fruites que ens porten a pensar que l’estiu ja és aquí: nectarines, préssecs, albercocs, prunes, melons o síndries. Encara és aviat però ja en tenim a les botigues i supermercats.

Les verdures més destacades són les albergínies i pebrots, carbassons, mongetes tendres i tomàquets. Encara trobem espinacs i bledes, carxofes, naps, xirivies, cols i coliflors però ja van cada vegada més de baixa.

A la peixeteria hi trobem daurades, llobarros, sardines, seitó, bacallà, congre i sípia. També peixos blaus com la tonyina, palometa i salmó, que ens proporcionaran vitamina D, DHA i omega 3, nutrients molt importants.

Però si hi ha una fruita que marca el maig és la sucosa, brillant, carnosa i dolça cirera. Ara les comencem a veure a les fruiteries, encara no en el seu punt culminant però ja comencen a estar bé i dependrà del temps que les tinguem a la cuina més aviat o més tard. Una vegada les tinguem a mà caldrà que ens n’aprofitem i les consumim, perquè la temporada és molt curta.

Fotografia: propietat de Jordi Sarola (Mercat de Sant Josep, Barcelona).