La podem veure en alguns mercats grans o també en botigues especialitzades amb productes d’Amèrica Llatina. Amb el nom de chayote, chayota, sequi o segui tenim a una carbassa originària d’Amèrica Central: Mèxic, Guatemala o Costa Rica i és una verdura de la família del cogombre, la carbassa i el carbassó. És molt consumida a Mèxic, on es posa al brou de pollastre o altres brous com el de vedella o al mole de olla, un cuinat molt típic.

En realitat no té grans propietats diferents d’altres aliments de les mateixes característiques però la veurem retratada com a superaliment. Conté molta aigua, minerals i vitamines, la podem menjar crua o cuita. És una hortalissa forània que podem tastar i cuinar però que no és tant interessant per substituir. La podem cuinar com la carbassa, en sopes, cremes, a la planxa o al forn.

Xaiota a la mexicana

Ingredients: 2 xaiotes, 1 dent d’all, 1/2 ceba, 1 tomàquet mitjà, 1 pebrot picant tipus xile, 1 cullerada de julibert picat, 1 cullerada d’oli d’oliva, sal i pebre

Elaboració: picar finament la ceba i l’all; tallar els tomàquets a quadrets; tallar les xaiotes (pelades) en cubets. Escalfar oli en una cassola i sofregir l’all, la ceba i la xaiota, fins que la ceba s’estovi; de seguida afegir el tomàquet i el xile verd, salpebrar, tapar i baixar a foc mínim.

Passats 5 minuts remenar la cassola i si és molt espès posar aigua; afegir el julibert ben picat i tapar 5 minuts més.

Fotografia: propietat de Jordi Sarola (Mercat de Sant Josep, Barcelona).