Avui comença oficialment l’estiu però ja fa dies que va arribar la calor i la xafogor. Les necessitats canvien, i tenim més sed i menys gana, també ens podem notar més mandrosos, cansats i això no deixa de ser senyal que ens hem de reorientar per a la nova estació.

Jo diria que l’estiu és l’estació dels aliments crus i plats freds: amanides, gaspatxos, batuts, sucs i fruta. I no tenim excusa per no consumir-los, és el mes dels préssecs, nectarines, prunes, síndria, meló, peres de Sant Joan, figues flors; les verdures i hortalisses que més veurem són carbassons, enciams de tot tipus, tomàquets de mil varietats, rabanets, cogombres i molta verdura per menjar crua.

També tenim pebrots i esbergínes, amb els que podem fer escalibades, espàrrecs per fer a la planxa o al forn, és el mes on l’horta comença a ser generosa i ens dona gran quantitat d’aliments. Aprofitem per consumir-los de proximitat, principalment de productors locals.

Fotografia: Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria)