Des del punt de vista de la dietètica i la nutrició necessitem avaluar els canvis físics. A nivell molt bàsic tenim les bàscules i el pes, amb aquesta mesura podem fer una primera avaluació i observar què passa amb la nostra planificació de canvis alimentaris: el pes es manté, puja o disminueix. Però no és suficient perquè el pes ens diu poc de la resta de components: greix, múscul, aigua o teixit ossi.

A partir d’aquí tenim una eina que ens pot dir més sobre l’evolució, i és l’antropometria. Són una serie de mesures de menys a més complexes que ens donaran suport en l’avaluació dels canvis. Sabem que qualsevol modificació dels teixits, sigui greix, múscul o contingut mineral ossi (CMO) o aigua corporal pot afectar a nivell físic i cognitiu, amb importants efectes sobre el rendiment quan es tracta d’esportistes. Per tant, anem a avaluar els canvis i a dirigir-los a través d’una dieta correcta.

El primer que fem és mesurar i sempre es fa amb la mínima roba possible: pantaló i top en el cas de les noies i pantaló curt en el cas dels nois. Recollim les dades i les introduim a un programa que ens calcula les diverses variables: massa grassa, massa muscular, teixit esquelètic. A mesura que fem visites també veiem les evolucions de tots aquests components i, per tant, l’efectivitat de la dieta i el pla esportiu.

Tenim 2 programes bàsics que estan dins d’estudis més complerts:

  1. Estudi antropomètric ISAK 1. Conté 21 mesures manuals (plecs adiposos, perímetres musculars, diàmetres ossis).
  2. Estudi antropomètric ISAK 2. Conté 43 mesures (més plecs, perímetres i diàmetres ossis, també longituds ossies).

Els estudis oferts (sense nutrició) de més senzill i econòmic a més complert són:

  1. Estudi de bioimpedància segmental (BIA), fet amb la Tanita MC780MA. És immediat, s’entrega informe i té un cost de 20€.
  2. Estudi antropomètric ISAK 1, que consta de les 21 mesures del perfil restringit ISAK. Es tarden 10 – 12 minuts, s’entrega un informe i té un cost de 30€.
  3. Estudi antropomètric. Consta d’un estudi ISAK 2 + bioimpedància segmental (BIA). Es tarden uns 30 minuts, s’entreguen els 2 informes i té un cost de 70€.
  4. Estudi antropomètric PRO. Consta d’un estudi ISAK 2 + bioimpedància segmental (BIA) + DEXA. Es tarden uns 45 minuts, s’entreguen els 3 informes i té un cost de 212€.

Encara no t’has fet cap estudi de composició corporal? Doncs anima’t i vine, no necessites contractar nutrició ni visitar-te a CeNDieF, només agafar cita per les medicions. És una bona manera de saber com estàs de salut a través dels volums musculars, de greix i aigua corporal.

Ets un preparador físic i vols que el client et reporti les mesures per veure la seva evolució? Doncs envia’l a CeNDieF per a avaluar la composició corporal.

Ets un Dietista-Nutricionista, visites online i necessites evolució antropomètrica? Nosaltres et podem ajudar mesurant i enviant resultats i/o evolució

Fotografia: @faixatbodyscan