Les amanides són les protagonistes de l’estiu: refrescants, calmants, reconfortants i hidratants. I un dels aliments que gairebé sempre s’hi incorporen per ser de temporada és el cogombre.

Com a curiositat, el cogombre es va començar a conrear fa més de 3000 anys a la Índia. Una cosa que potser no saps és que es va distribuir a l’Egipte faraònic i la Grècia d’Aristòtil a través de la llegenda de Gilgamesh, on és anomenat entre altres aliments.

És una hortalissa poc calòrica, amb gran contingut d’aigua i conté principalment vitamines: C, del grup B; en quant a minerals principalment potassi. Els cogombres contenen un flavonol antiinflamatori anomenat fisetina que està estretament vinculat amb la salut cerebral.

Existeixen diverses varietats: cogombre curt o cogombret, cogombre francès, Ashley o mig llarg, cogombre holandès i moltes varietats locals.

Recepta: Salsa Tzatziki

Ingredients: 1 cogombre, 2 iogurts grecs (uns 250 g), 1 dent d’all, el suc de 1/2 llimona, menta o julibert picadet, annet, sal i 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra.

Elaboració: pelar el cogombre, treure les llavors i rallar-lo molt fi, llavors deixar escòrrer en un colador amb una mica de sal; després de 5 minuts escórrer el cogombre amb la mà; en aquest moment podem preparar en un bol el cogombre, amb l’oli d’oliva i el iogurt grec, mesclar bé; afegir el dent d’all picat molt fi, la menta o el julibert ben picats, l’annet i al final el suc de llimona; mesclar fins que la crema sigui homogènia; deixar el bol a la nevera, tapat amb paper film, almeys 30 minuts (si el deixem unes 2 hores serà més fresc i dens); s’hi pot afegir pebre per donar un sabor més potent.

Fotografia: arxiu de Jordi Sarola (Hort del Jordi, Usall).