Si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia de la COVID-19 és lo volubles i fràgils que som: cues als supermercats i carència d’aliments i begudes van ser els primers efectes del confinament. Depressió, estat d’ànim baix i problemes físics per no poder sortir a l’exterior.
És obvi que un hort a casa no ens sostindrà alimentàriament parlant, o si més no el necessitariem molt gran i ens portaria també molta feina i temps. Però sigui al balcó, al jardí o bé en un espai exterior assolellat que no utilitzem podem crear-hi un hort urbà o un hort rural sostenible, si vivim a un poble.
Practicar l’agricultura domèstica ens donarà una gran quantitat de beneficis:
- Augmenta la nostra capacitat envers la sostenibilitat, ens farà adonar a nosaltres i al nostre entorn (fills, germans, etc) que cal portar una vida més sostenible a nivell d’estalvi energètic i de consum.
- Ens potenciarà la capacitat d’entendre la nutura i els seus processos, les estacions, els aliments de temporada i que fer creixer els nostres aliments és llarg i dificultós.
- Molt s’ha parlat que l’horticultura domèstica és desestressant i relaxant, aprofitem-ho!
- Com a eina d’educació medioambiental per als nens del nostre entorn, veins o amics.
- Ens permet consumir alguns aliments just sortir de la planta, amb el 100% de les seves propietats organolètiques (sabor, olor, textura).
- Aliments sense tractar químicament, sense productes químics.
- Segur que també ens ajudarà a valorar molt més la figura de l’agricultor com a productor d’aliments.
Ens cal ser cada dia més sostenibles, més conscients que no hi ha planeta B.
Bones vacances a tothom!
Fotografia: Jordi Sarola (Hort de la Marta, Usall, Girona)