Seguim amb la calor i xafogor de finals d’estiu. Aquest any sembla que el bon temps s’allarga i això fa que les hortalisses de sol i aigua continuin actives, per tant, hi continua havent bons tomàquets de temporada i qualitat. Podriem dir que és l’hortalissa per excel·lència, la protagonista indiscutible de l’estiu, la Reina dels horts.

El tomàquet, com la majoria d’hortalisses, té un alt contingut en aigua i és per això que té un contingut calòric baix. Hi ha moltes varietats de tomàquets, però la majoria solen tenir sucres, que li donen el sabor dolç característic.

Conté abundants vitamines, com la C, la A (carotens com el licopè), la E i algunes vitamines del grup B. A nivell de minerals té potassi i fòsfor. També té fibra alimentària, tant fibres solubles com insolubles. Alguns tomàquets tenen la pell molt gruixuda i ens caldrà anar en compte si tenim diverticles, ja que haurem de treure pell i llavors.

El tomàquet el podem consumir de moltes maneres: cru, cuit, en conserva, encurtit, conservat en oli o sec. Forma part de molts plats tradicionals i és molt consumit arreu del món.

Fotografia: arxiu de Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria)