El setembre és un mes on trobem gairebé tots els productes de l’estiu més alguns de tardor o finals d’estiu com la figa o el raïm i les primeres mandarines de la temporada, ja quasi amb una fruita d’hivern.

Trobarem pebrots, esbergínies, mongeta tendra, tomàquets de tot tipus, carbassó, cogombre, cebes, porros, pastanagues i també remolatxes. Pel què fa a la fruita figues, raïm, mores, gerds, pomes, peres, meló, síndria, encara també préssecs i nectarines i ja comencen a aparèixer les primeres mandarines, verdes i àcides. També és el mes de les figues de moro, tant complexes, diferents i jo diria que poc conegudes.

En el successiu aniran despereixen les fruites i verdures més estivals, depenent de l’arribada de les primeres freds i pluges intenses. Sovint al setembre se’l considera la cinquena estació, per ser un mes de transició estacional tant i tant complex.

I ja sabeu, consumiu aliments de proximitat, aneu als mercats o demaneu als productors locals que us portin la cistella a casa, fem país, fem proximitat.

Fotografia: arxiu de Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria, Barcelona)