Humil entre les verdures la bleda és una gran hortalissa d’hivern que no pot faltar a totes les taules almenys un cop per setmana. Cal fer justícia a aquesta magnífica verdura que, ben cuinada, pot formar part del nostre repertori de plats preferits.

Les trobem tot l’any però a l’hivern és quan són més bones, amb més sabor, més dolces. Conté molts nutrients, minerals com el calci, potassi, magnesi, ferro, vitamines A , E i C i molta fibra. També àcid fòlic i iode, així com carotens (pro vitamina A).

Però com les hem de cuinar? A casa meva les bullim al dente amb patata i pastanaga. Ens agraden així, amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra de l’Empordà o la Terra Alta. També les podem cuinar al vapor, que perdran menys minerals i les obtindrem amb més propietats. Escaldades guarden moltes més propietats però també són bones estofades en algun guisat, amb llenties (bledes amb verdures), truita de bledes, etc.

La bleda és un producte que cal comprar molt fresc, d’altra manera perden propietats i poden amargar una mica. Cal que es vegin verdes (o vermelles o grogues) i brillants, cruixents, amb la tija ferma.

Hi ha molts tipus de bledes, nosaltres a l’hort en plantem de verda de tronc blanc de Bresanne, bleda vermella o Red Swiss i bleda groga Bright Yellow. Ens agrada tenir color als plats i quan mengem bledes en mesclem de diversos colors.

La bleda és un aliment fàcil de conrear en un hort urbà o en un balcó i té una alta producció d’aliment. Tres o quatre testos amb bledes us donen per alimentar una família de quatre membres i menjar-ne una vegada per setmana.

Fotografia: Photo by Heather Barnes on Unsplash