Associar el consum de col a l’hivern, tot un tòpic: trinxat de Cerdanya, farcellets de col amb carn picada, rotllets de primavera, piadina de col i formatge, envinagrat de col i olives, xucrut, kimxi, tantes receptes com persones i cultures.

I és que de cols n’hi ha de molts tipus: col verda (també de moltes varietats), col Lombarda, cols de Brusel·les, la col Kale, col xinesa o Bok Choy, col-i-flor, bròquil, col-i-rabe, col-i-nap i moltes més. Totes aquestes varietats són consequència de variacions que s’han produit en l’arrel, la tija, la fulla, la flor o els fruits.

Les cols contenen substàncies o compostos del sofre com els indols o isotiocianats, considerats antioxidants. També aporten abundant vitamina C si es consumeixen crues (col kale) o escaldades (col verda o col lombarda). Abundants minerals com el calci o el potassi, ferro, magnesi o seleni que es conservaran en coccions com el saltejat, vapor o crua en amanides.

Són molt interessants els estudis que vinculen tota aquesta gran família a la reducció de càncer, principalment de cap i coll, esòfag i estòmag. Sembla que poden regular enzims que protegeixen contra el càncer i a través d’altres sistemes frenen el creixement de cèl·lules canceroses.

Fotografia: Arxiu de Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria, Barcelona)