Típic i tòpic dins de les dietes, l’api és una d’aquelles verdures que no pot faltar dins el caldo, a les amanides … i en una dieta per aprimar. És una verdura difícil per a molta gent, de potent sabor i associada a propietats diurètiques.

L’api és una hortalissa amb molta aigua, poques calories, molta fibra, gran contingut de minerals, vitamina C, carotens i àcid fòlic. Realment és molt saludable consumit cru i amb poques propietats cuinat dins el caldo, que és on el sol afegir part de la gent.

Crema d’api (4 racions)

Ingredients:

6 branquetes d’api o 1 api sencer petit

2 patates mitjanes

1 porro

1 litro de brou de verdures casolà

1 cullerada de mantega

1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Una mica de sal, de pebre i julivert

Elaboració:

Tallem l’api i la part blanca del porro en làmines fines, després pelem les patates i les tallem a talls grossos; en una cassola posem la mantega i l’oli d’oliva, i quan la primera s’hagi fos, incorporem l’api i el porro, i ofeguem a foc suau; anem movent de tant en tant i quan les verdures estiguin toves (aproximadament en 10 minuts) hi afegim les patates, tornem a moure i deixem que s’ofeguin uns 5 minuts; cobrim les verdures fins a dalt (enrasant)  amb el brou casolà i deixem cuinar a foc mig uns 15 o 20 minuts. Quan les patates estiguin toves podem apagar el foc, salpebrem i triturem; en el cas que ens hagi quedat molt densa hi podem afegir una mica de brou o aigua. Li podem afegir una mica de julivert picat per sobre.

Fotografia: propietat de Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria)