La primavera ens porta els espàrrecs boscans de seguida que tenim més hores de sol. I també els espàrrecs verds de conreus controlats.

Deliciosos i molt esperats, els espàrrecs verds són molt saludables. Són molt poc calòrics, excel·lents fonts de vitamina K, A, B9 i C. Rics en fitonutrients i antioxidants, ens ajudaran a prevenir la oxidació cel·lular.

Cal dir que ens aporten molta fibra, i en concret inulina, un exel·lent prebiòtic. Els podem consumir un cop per semana en forma de truita d’espàrrecs, saltejats, al forn o fins i tot escaldats i dins l’amanida.

I la olor? Si, aquella olor que fa la orina després de consumir-los. Doncs és deguda als aminoàcids sulforosos que porta aquesta hortalissa, en concret l’àcid aspàrtic. Que quan es descomposa es creen compostos volàtils que quan surten a l’exterior fan aquesta olor característica. Són els metanotiol, sulfur de dimetil i tioèster de sulfur de metil.

Fotografia: Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria, Barcelona)