El cogombre, una hortalissa que agrada molt o Ă©s odiada a mort. PerĂČ de les mĂ©s produĂŻdes al mĂłn juntament amb una altra top de l’estiu: el tomĂ quet.
Sembla que l’origen Ă©s indi i que va ser exportada pels romans com a hortalissa i per les seves propietats medicinals. El cogombre Ă©s refrescant, contĂ© abundant aigua, fibres alimentĂ ries, carotens, clorofil·les i minerals com el potassi.
Tradicionalment es menja cru en amanides, liqĂŒats o batuts perĂČ tambĂ© se’n pot fer una crema o purĂš. Un pacient argentĂ va ser qui em va dir que el feia servir en crema calenta, de la mateixa manera que el carbassĂł. De fet, hi ha una sopa de cogombre polonesa que es fa amb cogombres fermetats, la Ogorkowa.
Crema freda de cogombre
Ingredients (4 persones)
400g de iogurt natural sencer
2 cogombre
1 poma verda
1 ceba tendra
Oli d’oliva verge extra (unes 3 cullerades soperes)
1/2 cullerada de vinagre de poma
Fulles de menta
Sal i pebre
ElaboraciĂł
Rentar els cogombres, treure les puntes i tallar-los; tallar la ceba tendra a talls; pela la poma, treure el cor i tallar a quarts; rentar la menta i tallar; posar tots aquests ingredients a la batedora juntament amb una part de l’oli d’oliva (reservar-ne per al plat) i batre en produnditat.
Afegir la sal i el pebre al gust, servir en plat o bol i afegir un raig d’oli d’oliva.
Mengeu molts cogombres, que sĂłn molt saludables!
Fotografia: Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria, Barcelona)