El cogombre, una hortalissa que agrada molt o és odiada a mort. Però de les més produïdes al món juntament amb una altra top de l’estiu: el tomàquet.

Sembla que l’origen és indi i que va ser exportada pels romans com a hortalissa i per les seves propietats medicinals. El cogombre és refrescant, conté abundant aigua, fibres alimentàries, carotens, clorofil·les i minerals com el potassi.

Tradicionalment es menja cru en amanides, liqüats o batuts però també se’n pot fer una crema o purè. Un pacient argentí va ser qui em va dir que el feia servir en crema calenta, de la mateixa manera que el carbassó. De fet, hi ha una sopa de cogombre polonesa que es fa amb cogombres fermetats, la Ogorkowa.

Crema freda de cogombre

Ingredients (4 persones)

400g de iogurt natural sencer

2 cogombre

1 poma verda

1 ceba tendra

Oli d’oliva verge extra (unes 3 cullerades soperes)

1/2 cullerada de vinagre de poma

Fulles de menta

Sal i pebre

Elaboració

Rentar els cogombres, treure les puntes i tallar-los; tallar la ceba tendra a talls; pela la poma, treure el cor i tallar a quarts; rentar la menta i tallar; posar tots aquests ingredients a la batedora juntament amb una part de l’oli d’oliva (reservar-ne per al plat) i batre en produnditat.

Afegir la sal i el pebre al gust, servir en plat o bol i afegir un raig d’oli d’oliva.

Mengeu molts cogombres, que són molt saludables!

Fotografia: Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria, Barcelona)