Setembre és un mes d’intercanvi, on trobem bona part dels productes de l’estiu i alguns de principi de tardor o finals d’estiu. És un mes que de vegades complementa dies de calor amb nits fresques o fredes, i és el final del cicle de les carabasses de guarda.

Podem trobar pebrots, albergínies, mongeta tendra, tomàquets de tota mena, carabassons, cogombres, cebes, porros, pastanagues, remolatxes, tromboncinos, cucamelons i api.

Pel que fa a la fruita podem comprar figues, raïm, mores, gerds, pomes, peres, meló, síndria, préssecs, nectarines i també paraguais, i comencen a veure’s les primeres mandarines.

També és el mes de les figues de moro, amb la seva complexitat organolèptica, i moltes hortalisses de fulla verda: ruca, créixens i enciams de tota mena.

Cal consumir aliments crus cada dia, almenys una ració en forma d’amanida o bé en guarnició. Al mercat, a la botiga de proximitat o bé directament al camp al pagès, compreu productes de proximitat i locals.

Fotografia: Jordi Sarola, Mercat de la Boqueria (Barcelona).