Setembre, mes d’intercanvi, on trobarem bona part dels productes de l’estiu i alguns de principi de tardor o finals d’estiu. És un mes que de vegades complementa dies de calor amb nits fresques o fredes, és el final del cicle de les carbasses de guarda.

Podem trobar pebrots, esbergínies, mongeta tendra, tomàquets de tot tipus, carbassons, cogombres, cebes, porros, pastanagues, remolatxes, tromboncinos, cucamelons i api. Pel què fa a la fruita podem comprar figues, raïm, mores, gerds, pomes, peres, meló, síndria, també préssecs, nectarines, paraguaios i comencen a veure’s les primeres mandarines. També és el mes de les figues de moro, amb la seva complexitat organolèptica.

I moltes hortalisses de fulla verda: ruca, créixens i enciams de tot tipus. Cal consumir aliments crus a diari, almenys una ració en forma d’amanida o bé en guarnició.

Al mercat o a la botiga de proximitat o bé directament al camp al pagès. Compreu productes de proximitat i locals.

Fotografia: Jordi Sarola, Mercat de la Boqueria (Barcelona).