És una hortalissa originària de Mèxic i de Centreamèrica de la mida d’un gra de raïm. La fruita es pot tallar i menjar sencera, sense necessitat de treure la pell, i té un sabor que recorda al cogombre i al meló amb certs tocs de llima-llimona.

És una hortalissa rica en antioxidants, en licopens, betacarotens, minerals, vitamines i fibra. Pot ser un producte divertit per afegir a les amanides i sortir del tradicional cogombre, donant un to cítric a l’amanida.

És una planta de tipus enredadora (com el cogombre o les carabasses) que durant el seu cicle fa un bulb, on emmagatzema aigua. Es pot conrear en un hort urbà, un balcó o un hort normal, ja que no té unes condicions de conreu excessivament complexes. L’hem de sembrar a la primavera per obtenir els fruits a l’estiu.

Fotografia: Jordi Sarola, El Pla de l’Estany (hort de la Marta).