El tromboncino d’Albenca o zucchetta Ă©s una carabassa de fruits allargats que es va doblegant sobre si mateixa. És de la varietat Cucurbita moschata i originari de Liguria (ItĂ lia).
 
Una de les seves caracterĂ­stiques Ă©s que es poden menjar els fruits immadurs, en fase de creixement, igual que passa amb un carabassĂł normal. S’han d’escollir aquells fruits que no siguin excessivament grans, i de color verd clar. Alhora, es poden deixar madurar a la planta i recol·lectar al setembre, llavors es podran guardar fins a l’estiu segĂŒent i anar consumint com a carabasses normals.
 
És un producte molt interessant, ja que en poder-se consumir com el carabassĂł el pot arribar a substituir. Les seves propietats sĂłn semblants al carabassĂł: poques calories, rica en aigua i fibra, carotens, vitamina C i Ă cid fĂČlic.
 
En podem fer un purĂ©, una truita, fer-lo a la planxa, al forn, a la brasa o saltat amb altres verdures. No Ă©s una hortalissa comuna (tendra) a casa nostra, perĂČ sĂ­ a ItĂ lia, on es consumeixen juntament amb els carabassons.
 
Nosaltres personalment les cultivem cada any juntament amb els carabassons, les deixem madurar, perĂČ quan finalitza la temporada del carabassĂł (a finals d’estiu) utilitzem el tromboncino tendre. TĂ© una textura mĂ©s ferma que el carabassĂł, i un sabor que a vegades recorda a la patata. Si es fa en purĂ© o crema Ă©s molt mĂ©s dens que si es fa de carabassĂł.
 
És un producte que si es vol conrear s’ha de disposar d’espai, ja que Ă©s una planta que s’enreda i s’estĂ©n molt. És increĂŻblement productiva!
Fotografia: Jordi Sarola, El Pla de l’Estany (hort de la Marta).