El tromboncino d’Albenca o zucchetta és una carbassa de fruits allargats que es van doblant sobre si mateixos. És de la varietat cucurbita moschata, el tromboncino és originari de Liguria (Itàlia).

Una de les seves característiques és que es poden menjar els fruits immadurs, en fase de creixement, igual com un carbassó normal. S’han d’escollir aquells fruits que no siguin excessivament grans i color verd clar. Alhora, es poden deixar madurar a la planta i recolectar el setembre, llavors es podran guardar fins a l’estiu següent i anar consumint com carbasses normals.

És un producte molt interessant, ja que al poder-se consumir com el carbassó el pot substituir. Les seves propietats són semblants al carbassó: poques calories, rica en aigua i fibra, carotens, vitamina C i àcid fòlic.

En podem fer un purè, truita, a la planxa, al forn, a la brasa o saltejat amb altres verdures. No és una hortalissa comuna (tendra) a casa nostra, però sí a Itàlia, on es consumeixen juntament amb els carbassons.

Nosaltres les cultivem cada any juntament amb els carbassons, les deixem madurar però quan finalitza la temporada del carbassó (a finals d’estiu) utilitzem el tromboncino tendre. Té una textura més ferma que el carbassó, i un sabor que de vegades recorda a la patata. Si es fa en purè o crema és molt més dens que si es fa de carbassó.

És un producte que si es vol conrear s’ha de disposar d’espai, ja que és una planta que s’enreda i s’esten molt. És increïblement productiva!

Fotografia: Jordi Sarola, El Pla de l’Estany (hort de la Marta).