El tromboncino dâAlbenca o zucchetta Ă©s una carabassa de fruits allargats que es va doblegant sobre si mateixa. Ăs de la varietat Cucurbita moschata i originari de Liguria (ItĂ lia).
Â
Una de les seves caracterĂstiques Ă©s que es poden menjar els fruits immadurs, en fase de creixement, igual que passa amb un carabassĂł normal. S’han d’escollir aquells fruits que no siguin excessivament grans, i de color verd clar. Alhora, es poden deixar madurar a la planta i recol·lectar al setembre, llavors es podran guardar fins a l’estiu segĂŒent i anar consumint com a carabasses normals.
Â
Ăs un producte molt interessant, ja que en poder-se consumir com el carabassĂł el pot arribar a substituir. Les seves propietats sĂłn semblants al carabassĂł: poques calories, rica en aigua i fibra, carotens, vitamina C i Ă cid fĂČlic.
Â
En podem fer un purĂ©, una truita, fer-lo a la planxa, al forn, a la brasa o saltat amb altres verdures. No Ă©s una hortalissa comuna (tendra) a casa nostra, perĂČ sĂ a ItĂ lia, on es consumeixen juntament amb els carabassons.
Â
Nosaltres personalment les cultivem cada any juntament amb els carabassons, les deixem madurar, perĂČ quan finalitza la temporada del carabassĂł (a finals d’estiu) utilitzem el tromboncino tendre. TĂ© una textura mĂ©s ferma que el carabassĂł, i un sabor que a vegades recorda a la patata. Si es fa en purĂ© o crema Ă©s molt mĂ©s dens que si es fa de carabassĂł.
Â
Ăs un producte que si es vol conrear s’ha de disposar d’espai, ja que Ă©s una planta que s’enreda i s’estĂ©n molt. Ăs increĂŻblement productiva!
Fotografia: Jordi Sarola, El Pla de l’Estany (hort de la Marta).