El tromboncino d’Albenca o zucchetta és una carabassa de fruits allargats que es va doblegant sobre si mateixa. És de la varietat Cucurbita moschata i originari de Liguria (Itàlia).
 
Una de les seves característiques és que es poden menjar els fruits immadurs, en fase de creixement, igual que passa amb un carabassó normal. S’han d’escollir aquells fruits que no siguin excessivament grans, i de color verd clar. Alhora, es poden deixar madurar a la planta i recol·lectar al setembre, llavors es podran guardar fins a l’estiu següent i anar consumint com a carabasses normals.
 
És un producte molt interessant, ja que en poder-se consumir com el carabassó el pot arribar a substituir. Les seves propietats són semblants al carabassó: poques calories, rica en aigua i fibra, carotens, vitamina C i àcid fòlic.
 
En podem fer un puré, una truita, fer-lo a la planxa, al forn, a la brasa o saltat amb altres verdures. No és una hortalissa comuna (tendra) a casa nostra, però sí a Itàlia, on es consumeixen juntament amb els carabassons.
 
Nosaltres personalment les cultivem cada any juntament amb els carabassons, les deixem madurar, però quan finalitza la temporada del carabassó (a finals d’estiu) utilitzem el tromboncino tendre. Té una textura més ferma que el carabassó, i un sabor que a vegades recorda a la patata. Si es fa en puré o crema és molt més dens que si es fa de carabassó.
 
És un producte que si es vol conrear s’ha de disposar d’espai, ja que és una planta que s’enreda i s’estén molt. És increïblement productiva!
Fotografia: Jordi Sarola, El Pla de l’Estany (hort de la Marta).