Un clàssic de la cuina i de les dietes, la mongeta tendra és una lleguminosa que consumim com a verdura, abans que finalitzi el procés de maduració.

És un aliment poc calòric, que aporta molta aigua i fibra. Com que no té la llavor formada té poca proteïna. Però té antioxidants com els betacarotens, vitamines tan importants com l’àcid fòlic (B9) o la vitamina C; i minerals com el calci, el magnesi o el crom.

Si les compreu que estiguin consistents, de color viu i brillant, sense decoloracions, que no es vegin les llavors (o que no es marquin gaire). Per certificar que és fresca agafa una tira de mongeta i la doblegues, si es trenca al moment vol dir que és fresquíssima!

Malauradament és una hortalissa sotmesa a preus sovint estratosfèrics i que sol venir de fora, de països com Marroc i altres del Nord d’Àfrica. Però en temporada la podem trobar de proximitat: rodones, planes, verdes, morades o grogues, de mata alta o baixa. Tot i que les que es venen més són la verda plana i la rodona n’hi ha més de cent varietats.

Fotografia: Jordi Sarola, Mercat de la Boqueria (Barcelona).