Novembre és el mes de les crucíferes: cols, coliflors, bròquils, kale, cols de Brusel·les i demés verdures de la família. Per mi són les absolutes verdures de la tardor-hivern, les hortalisses que estan en el seu punt òptim, sobretot amb l’arribada del fred. I tenen la característica de ser hortalisses extraordinariament saludables.

Però també tenim bledes, espinacs, porros, carbasses de tot tipus, rabes, cebes, naps, pastanagues, enciam, escarola i api. Totes verdures que podem trobar en proximitat i de temporada, excel·lents perquè s’han conreat en les condicions òptimes.

Pel què fa a fruites els cítrics en destaquen, amb les mandarines i taronges. També el caqui i la magrana, fruites de tardor totes dues. Trobem encara raïm i moltes pomes i kiwis.

Cal que consumim fruites i verdures a diari, tots sabem que la proporció és d’almenys 5 racions de fruites i verdures al dia. Amb aquesta premisa fem prevenció per a moltes i moltes malalties.

Feliç novembre!

Fotografia: Jordi Sarola (Mercat de la Boqueria)