Estem en època de bledes, ara estan en el seu màxim esplendor, tant a nivell vitamínic com a nivell de sabor i textura. La manera més senzilla de consumir-les és fent el típic plat de bledes amb patates però quan ens cansem podem fer una lasanya de bledes. Us explico com la faig jo:

Ingredients (per a 4 persones):

250 g de bledes

Salsa de tomàquet

Panses

Aigua i sal per a cuinar

Alls

Plaques de lasanya

Formatge Parmesà

Mozarela ratllada

Pernil salat picat

Per a la beixamel:

Mantega

Oli d’oliva verge extra

Nou moscada

Sal

Pebre

Llet sencera (entre 500 i 800 ml)

Farina de blat o Maizena per espessir

Elaboració:

Rentar bé les bledes i trossejar-les, utilitzar tant les tiges com les fulles; en una cassola fonda afegir aigua i sal, i quan estigui bullint tirar-hi les bledes, deixar durant 10 minuts, primer posar-hi les tiges i 7 minuts més tard les fulles; treur, posar a escòrrer i una vegada escorregudes saltejar en una paella amb les panses i els alls tallats fins.

Treure les plaques de lasanya i posar en remull amb aigua calenta o bullir, segons indiqui el fabricant. En el meu cas m’agraden les pre cuites que només es posen en remull 5 minuts en aigua calenta. Mentres es remullen prepara la beixamel. Per fer-la posar en una paella la mantega a foc molt baix i deixar que es fongui, després anar afegint la farina o la Maizena, movent continuament perquè no s’enganxi ni es cremi; una vegada estigui tota la farina i la mantega quallades posar poc a poc la llet fins a completar la beixamel; afegir sal, pebre i nou moscada, mesclar i tastar.

Escalfar el forn a 180ºC i muntar la lasanya en un recipient adient per a forn. Posar beixamel al fons (una capa fina), la primera capa de plaques de lasanya i començar a omplir, sobre posar una fina cap de beixamel; i seguir omplint de bledes fins a la darrera capa de plaques, on anirà el total de beixamel i el formatge Parmesà amb mozerela ratllada.

Introduir la plata al forn amb calor a dalt i a baix durant uns 10 – 12 minuts i estar pendent de quan es dori la capa de formatge de la superfície.