Darrerament se sent a parlar d’un d’aquests “nous” pseudocereals, l’anomenada canyaua, cañahua o cañihua, kañigua o baby quinoa. De la mateixa família que la quinoa es considera molt més resistents a condicions meteorològiques adverses. Per aquest motiu la mateixa llavor té més quantitat de  flavonoids i fenols antioxidants.

Es coneixen tres varietats de canyaua: la gris, la groga i la marró. La marró és la que es comercialitza més i la que sembla que pot ser més nutritiva. Principalment ens aporta hidrats de carboni i proteïnes, d’aquestes un 4% més que la quinoa (19%). Quantitats elevades de fòsfor i magnesi, també calci. També aminoàcids com el triptòfan i la fenilalanina, precursors de la serotonina i la melatonina.

La podem trobar en forma de farina, en gra o soluble. En el cas de la canyaua soluble la trobem en productes dietètics, una de les empreses que la comercialitza és Montecristo, empresa boliviana. El producte que comercialitzen és cañahúa con arroz, soluble. Aquest producte el podem incorporar a batuts, sucs, purès, cremes, a productes elaborats en el cas de fer pa a casa o altres tipus de productes com galetes o coques.

Fotografia obtinguda a la web: https://www.webconsultas.com/dieta-y-nutricion/alimentos-saludables/que-es-la-kaniwa-propiedades-y-composicion-nutricionales