El pèsol és el fruit d’un dels llegums ancestrals del nostre territori: el pèsol (Pisum sativum). Originari del Pròxim Orient i Àsia Central, el pèsol arriba a nosaltres fa més de dos mil anys.

És un llegum estacional, que principalment es recull els mesos de novembre fins al juny, depenent del lloc de conreu. Nosaltres, per exemple, els comencem a collir a mitjans d’abril fins a finals de maig, sempre depenent de la fred i les glaçades.

A nivell nutritiu, com la resta de llegums, en destaquem la proteïna, però també la fibra, el fòsfor, el potassi, els folats i la vitamina C. També conté aminoàcids tant importants com la leucina (construcció muscular) o l’arginina (regeneració de teixits).

Cal aprofitar aquesta estació per comprar-los frescos, sempre tenint en compte que els podem congelar. Especialment si els comprem de temporada i proximitat, pèsol autòcton o fins i tot tenim un hort i ens en sobren.

Fotografia procedent del web: https://www.elhuertourbano.net/variedades-de-guisantes/