És una de les verdures més consumides del nostre temps, de fet, per algunes famílies, la única. Tot i que la trobem tot l’any realment la temporada és de maig a setembre, en funció del clima.

Contenen proteïnes, hidrats de carboni i molta fibra, també folats, iode i vitamina C. Les mongetes tendres són llegums que consumim en un estadi de pre maduració, quan s’estan formant. No es consideren llegum per se, sinó hortalisses.

Si mirem les diferents gammes tenim: mata alta i beina plana verda, mata alta i beina cilíndrica verda, mata baixa i beina plana verda, mata baixa i beina cilíndrica verda, mata baixa i beina plana groga, mata baixa i beina cilíndrica groga. Però també en trobem de mixtes i de colors com el lila. Les propietats macronutricinals són gairebé iguals, les micronutricionals poden canviar, especialment els tipus d’antioxidants.

Per a conrear a casa la millor és la groga de mata baixa i beina cilíndrica. És fàcil de conrear, productiva i de molt bon sabor i textura. En el cas de tenir-ne un sobrant es poden escaldar durant 7 minuts, assecar sobre un drap de cuina, i després congelar.

Fotografia: Jordi Sarola (L’hort de la Marta, Usall, Girona)