El mes de març és la frontera entre l’hivern i la primavera. Aquest any hem tingut un hivern especialment càlid, amb fred molt concentrada en determinats dies, de poca durada però en alguns moments intensa. I també una sequera persistent, això fa que molts productes típicament hivernals i de proximitat hagi estat més complicat trobar-los en algun moment de la temporada, especialment si venen de producció ecològica.

Aquest març de 2024 encara trobem carxofes, molts calçots, porros, cebes i alls tendres, pèsols, faves, bròquils, col-i-flors, cols de tot tipus, pastanagues, remolatxes, xirivies, naps, escarola, enciam i xicoina. Els espinacs i les bledes són les verdures de fulla més abundants, per bullir, saltejar, escaldar o fer en papillota. I les Reines de l’hivern, les carbasses, en podriem anomenar centenars: violí, tromboncino, gegant de l’Atlàntic, ichiki kuri, rabaquet, etc.

Les fruites més típiques com cítrics: mandarines, aranges i taronges, kiwis i algunes maduixes de temporada. També trobem pomes i magranes de guarda. Són fruites amb alta concentració de vitamina C i carotens, tot substàncies antioxidants que mantindran els sistema immunològic atent a l’entrada de virus i bactèries.

Fotografia: arxiu de Jordi Sarola (mercat de la Boqueria, Barcelona)